Ett vardagsrum för möten
NBV
Ett vardagsrum för möten
I februari 2024 påbörjas samarbete med NBV, ett studieförbund, som då var på väg att lämna sina befintliga lokaler på Stora Essingen för att flytta till ett mer centralt läge i Stockholm. Genom en gedigen behov- och fasighetsanalys kunde vi i början av september välkomna dem till deras nyrenoverade lokaler i ett gårdshus med utsikt över Klara Kyrka. Den första delen i vår resa med NBV är nu avklarad och vi välkomnar dem hem till sina nya fina lokaler.
Beställare
Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet (NBV)
Adress
Klara Södra Kyrkogatan 20, Stockholm
Byggnadsår
1980
Projektstart
Februari 2024
Projekteringsstart
Mars 2024
Byggstart
Juni 2024
Färdigt
September 2024
Uppdrag
Foto
Sanna Lindberg
Först hade vi en idé om att ha arbetsplatsytor på entréplan men istället så föreslog MOD att skapa en gemensam yta i huset där för lunch, möten och loungehäng. Denna del kallas numera vardagsrummet och här hittar man allt som oftast mig. Här trivs jag bäst då jag hinner träffa kollegor, småprata och jobba undan arbetsuppgifter.
Göran Hägerdal,
Förbundsrektor NBV
En plats för folkbildning
NBV ville flytta till en mer lätt tillgänglig plats för sina anställda och besökare. Önskan var då en varm, inbjudande och lugn miljö där man både kan mötas, arbeta fokuserat och bli inspirerad. En anknytning till NBVs färgpalett med blå och gröna toner var också centralt. En färgpalett som vi tog tillvara på tillsammans med trä, ljusa toner och härliga konstverk som färgelement.
NBV är landets äldsta studieförbund. De arrangerar studiecirklar, kurser, föreläsningar och kulturarrangemang. Deras återkommande tema på dessa är alkohol, droger, folkhälsa och integration.
Konceptet
Det nya kontoret är en välkomnande miljö där inredningen bjuder in till lugn och balans med en touch av kreativitet. Lokalerna andas värme och erbjuder en balanserad miljö för både arbete och gemenskap.
Välkommen till en inspirerande arbetsplats där varje detalj är noggrant utformad för att främja till trivsel, kreativitet och prestation.
Hanna Wik,
Inredningsarkitekt, MOD
Ett detektivarbete i de gamla arkiven
En fastighetsinventering gjordes för att vi ska få reda på hur den kan utvecklas. Här utreder vi möjligheter, tekniska installationer och begränsningar. Eftersom fastigheten är placerad ovanför ett av Stockholm största skyddsrum blev detta moment extra viktigt.
Det hör inte helt till den här historien, men vi blev väldigt nyfikna på hur ett skyddsrum ser ut så här kommer lite bonusfakta. Under denna fastighet finns ett skyddsrum vid namn Klara. Klara byggdes under kalla kriget på 1960-talet. Det är hela 6650 kvm och är en egen liten stad under staden i två våningar med flera ingångar. Skyddsrummet kan inrymma 8 000 personer i händelse av krig eller annan fara. Stora delar av skyddsrummet används i fredstid som parkeringsgarage. Mycket intressant, och lite spännande, tycker vi.
Alltid lika roligt att se när människor tillslut får uppleva lokalerna. Som här på invigningen i December.